Veel lof voor Havendagen!

Coevorden

Historische Havendagen Coevorden een groot succes

08-07-2019 om 12:00 Door de redactie

Afgelopen weekend vonden in Coevorden de historische Havendagen plaats. De Evenementencommissie van de Havenvereniging organiseerde voor de 21e keer deze havendagen. De eerste editie vond plaats in 1993, twee jaar na de oprichting van de Havenvereniging Coevorden.

Vrijdagavond werd de officiele opening verricht door wethouder Jan Zwiers, samen met de Missen ganzenhoedster en Mr Ganzenhoeder. Daarna werd de nieuwe aanwinst van de havenvereniging, een gerestaureerde sloep, gedoopt.

De Sjompiesingers uit Gramsbergen verzorgden een zeer succesvol optreden.

De zaterdag werd druk bezocht door schippers en belangstellenden. De binnenstad liep al snel vol en de bezoekers konden zich vergapen aan de schitterende historische schepen in de oude binnenhaven en de stadsgrachten.

Erg in de smaak viel ook de schippersmarkt, waar de bezoekers kennis konden maken met oude schippersambachten, zoals touwslaan,mastkloten maken,en netten en zeilen maken. Ook aan de kinderen werd gedacht, want er waren tal van activiteiten, special gericht op de allerjongste bezoekers. Peddelboten, radiografische bootjes, oude motoren, bungeetrampoline, draaimolen en waterfietsen.

De bezoekers konden tijdens de havendagen een schitterende rondvaart door de Coevorder wateren maken. Deze rondvaarten, vergezeld van een verteller aan boord, die verhaal maakte van de dingen die onderweg te zien waren, waren een echte publiekstrekker. De geschiedenis van de Oude Vestingstad Coevorden zijn zichtbaar middels de stervormige gracht met 3 Bastions.

Het was bijzonder interessant om de schitterende oude schepen eens van de andere kant te bekijken.

De roef van de Oude Jan uit Meppel, een vrachtschip uit 1912, trok veel bekijks en de eigenaar had het erg druk met zijn vertellingen over de historie van zijn schip en hoe de schippersgezinnen leefden ongeveer 100 jaar geleden. Zichtbaar waren nog de bedstee en de slaapplaats van `het ondergeschovenkindje`. Het wekte veel verbazing toen men hoorde dat dit schip te water werd gelaten in hetzelfde jaar dat de Titanic ten onder ging. De film over de ondergang van de Titanic werd later op de avond vertoond op een groot scherm op de Weeshuisweide.

Omstreeks 3 uur gooide een regenbui wat roet in het eten, maar velen maakten van die gelegenheid gebruik om de expositie van 25 jaar Havenvereniging te bezoeken in de kelder van Hotel de Vlijt.

Na het traditionele Captains Dinner werd een optreden verzorgd door 80% NL, gevolgd door een zeer succesvol optreden door de bekende Nederlandse groep ANCORA, die aan de kop van de haven veel lof oogste met hun zeemansliederen. De avond werd afgesloten met de Moonlight tour, een boottocht door de Haven tussen de verlichte schepen en tuinen door.

Het zondagprogramma werd, evenals zaterdag, begonnen met het Schippersontbijt.

Rond 10 uur liep de binnenstad weer vol met veel belangstellenden uit binnen en buitenland. Veel bezoekers van over de grens konden worden werden verwelkomd, die niet alleen afkwamen op de historische schepen, maar ook gebruik maakten van de koopzondag en konden genieten van de aanwezige Shantykoren en een optreden van Sing&Swing.

Voor de kinderen waren er op zaterdag en zondag voorstellingen van TipPo en JolPo, die een spannende piratenvoorstelling gaven. Gezien de reacties van de kinderen waren deze optredens een geweldig success.

Verrassend was de aanwezige kameel, het Schip van de Woestijn, waar de kinderen een ritje op konden maken.

Een politieboot hield vanaf het water toezicht op de festiviteiten, die rond de klok van 5 werden afgesloten. Veel mensen waren toen al huiswaarts gekeerd in verband met de voetbalfinale tussen Nederland en Amerika. De afsluiting van de havendagen zou nog mooier geweest zijn als Nederland wereldkampioen was geworden.

De Historische Havendagen werden afgesloten met een gezellig samenzijn van schippers en leden van de havenvereniging in de Schoener, waarbij iedereen het er overeens was, dat deze Havendagen weer een geweldig success waren.

Een stimulans, om over twee jaar, in 2021, opnieuw de Havendagen Coevorden te organiseren.